Nem lehet megélni 1 780 000-ből

2012.03.20. 09:41 Jakab Andor

Most mindenki azzal van elfoglalva, hogy meg lehet-e élni 47 000 forintból. Unalmas nagyon, mert a választ mindenki eleve jól tudja. Ezerszer messzebbre vezet azon kattogni, mi van ott, ahol már 18 éve zakatol a matolcsyzmus.
1 780 000 belorusz rubel az ottani átlagfizetés, ami irigylésre méltóan hangzik. Ami azt illeti, a belorusz emberek csacsik. Nekik aztán mondhatják Nobel-díjas közgazdászok kórusban is, hogy oktondi a gazdaságpolitikájuk, ők nagyon elégedettek vele. Ha például a belorusz emberek keveslik a fizetésüket, akkor Lukasenka szól a nyomdának és printelnek még pénzt, hogy a belorusz embereknek több pénz jusson. És ilyenkor a Belorusz emberek nagyon örülnek, azt meg aztán mondhatja nekik az atyaúristen is, hogy ez ellentmond a józan észnek, amikor előtte kevesebb belorusz rubel volt a fizetésük, most meg több lett. Úgy vannak vele, hogy annál jobb, minél több pénzt kapnak Lukasenkától, annál jobban szeretik és ezt a szeretetüket még egy csomó egyéb jótétemény is fűti.
Azért ott is felmerül, hogy meg lehet-e élni 1 780 000 belorusz rubelből.
Nyugati, kapitalista pénzre átszámítva: 44 000 forintnak felel meg. Amúgy a forint is hasonló pénz. Euróban fantasztikus lenne 47 000-ből élni havonta, de hát mi tudjuk, hogy a forint az nem euró. A belorusz rubel viszont teljesen játékpénz, mert rettenetesen unortodox az egész gazdaságuk és annak mindig játékpénz a vége. Egy szó mint száz, nem is terhellek benneteket csillagászati összegekkel, a továbbiakban mindent átszámítok nyugati, kapitalista pénzre, forintra.
Mennyit lehet keresni Belorussziában?
Ezt szerencsére nem olyan bonyolult megmondani, mint nálunk, mert a belorusz emberek nem csak csacsik, hanem megeszi őket is a sárga irigység. Ja tényleg, Belorusszia 2x akkora, mint Magyarország, Lengyelországtól jobbra van, Oroszországtól meg balra és ugyanúgy tízmillióan laknak ott is. Mondjuk kicsit kevesebben, mert folyamatosan menekülnek az országból tömegesen a lakosok, de erről majd később. Az ország alakja krumpli, 1991-ben szakadtak le a Szovjetuniótól, 1994-ben volt az ottani fülkeforradalom, március 15-én alkotmányt módosítottak, azóta az ottani Orbán (Lukasenka) az elnök. Ennek már 18 éve, ezért jól tanulmányozható rajtuk a matolcsyzmus hosszú távú hatása.
Az irigységet egyébként úgy értem, hogy a belorusz embert nem az zavarja, ha esetleg nem jön ki jól 44 000 forintból. Csak azon van teljesen kiborulva, ha valaki más közben gazdag. Ezért is gyűlölik a nyugatot és a kapitalizmust és az Európai Uniót még nálunk is jobban és ezért imádják Lukasenkát még annál is jobban, mint mi Orbánt. Ha például hallanak valakiről, akinek ötmillió forintos autója van, ötvenmilliós házban lakik, szétbassza őket az ideg. Mert, hogy ők közben — becsületesen — nyomorognak 44 000 forintból havonta, amiből nem lehet megélni. De nem az zavarja őket, hogy nekik nincs lehetőségük szabadon vállalkozni és sok-sok pénzt keresni, mint a kapitalizmusban, hanem az zavarja őket, ha valaki másnak náluk több pénze van. Ha senkinek sincs több pénze náluk, szóval mindenki nyomorban él, akkor minden a legnagyobb rendben van.
A belorusz szegények abban látják a felemelkedésük lehetőségét, hogy a gazdagoktól kéne a pénzt elvenni. Megmutatom, hogy ez miért csacsiság. Tegyük fel, hogy elvesszük a gazdagok A) autóját, B) luxusházát, C) szupervagyonát. Mennyi jut abból a tízmilliós országban fejenként?
  • 5 000 000 forintos autó: 50 fillér / fő
  • 50 000 000 forintos ház: 5 Ft / fő
  • 10 milliárdos vagyon: 1 000 Ft / fő
Látjuk tehát, hogy a gazdagok kizsigerelésével, 100 százalékos vagyonelkobzásával és szegények között szétosztásával is csak pillanatnyi, múló örömet lehet okozni a 44 000 forintból tengődő népeknek. Egy-egy milliárdos kicsinálása is csak egy plusz ezrest hoz a szegények konyhájára, amikor csak az autóját kobozzák el, akkor csak ötven fillért. Most lehet mondani, hogy sok kicsi sokra megy, de sajnos olyan sok milliárdos és gazdag nincsen, hogy minden szegény életét jelentősen fel lehessen lendíteni. Ez a modell tehát nem fenntartható, hiszen hamar elfogynak a gazdagok, szóval csak annyit lehet ezzel elérni, hogy mindenki szegény lesz.
Belorussziában mégsem tűrik a társadalmi egyenlőtlenségeket, így aztán a szórás egészen minimális. A fizetések így néznek ki:
  • Nyugdíjas: 29 120 Ft
  • Afganisztáni háborús hős nyugdíjas: 70 560 Ft
  • Takarító, bolti eladó stb: 33 600 - 49 280 Ft
  • Egyetemi tanár, orvos stb: 44 128 - 62 420 Ft
A belorusz embereket nem bosszantják azzal, hogy egyetemi tanároknak, orvosoknak és másoknak horribilis fizetéseket adnak. Ezt úgy hívják, hogy a "Belorusz szocio-ökonómiai modell". Privát vállalkozók sincsenek, attól csak felszaladna a belorusz emberek agyában a szar, hogy esetleg meggazdagodnak (rajtuk ne élősködjenek). Már régen elzavarták a vállalkozókat az országból, sokat meggyilkoltak közülük, másokat csak rokkantra vertek és elvették mindenüket.
Nyugat-európai árak
A fizetések magyar pénzre átszámítva nem éppen rózsásak (igaz, senki se keres sokat), de még kérdéses, hogy milyenek az árak. Béla azt mondja, hogy olyan 1,5 - 3x drágábbak, mint a környező országokban. Ennek utánanéztem, és a következőkről tudok beszámolni.
  • Egyszobás albérlet Minszk külvárosában: 49 280 Ft
  • Belorusz gyártmányú cipő: 26 880 Ft
  • Egy kiló étkezési paprika: 1050 Ft
Vannak természetesen kivételek. Nem minden ennyire drága. Lukasenka egy tavaly júniusi sajtótájékoztató alkalmával elmagyarázta az okát. "A belorusz emberek nem tudnának túlélni vodka, kenyér és cigaretta nélkül, ezért segítjük őket". A Belorusz Gazdasági Minisztérium ezért gondoskodik róla, hogy bizonyos termékek ára ne lehessen magasabb a hatósági limitnél.
  • Egy üveg vodka: 670 Ft (étteremben)
  • Fél literes, 30% alkoholtartalmú ital: 145 Ft
  • Liter tej: 156 Ft
  • Kenyér: 112 Ft
  • Metrójegy: 45 Ft
  • Drága cigi (Davidoff): 237 Ft
  • Olcsó cigi (Golden Gate): 62 Ft
Nagyjából ennyi. Tejen, kenyéren élni és piálni és cigizni olcsó, minden más luxus. Az alkoholizmusról most nem szeretnék írni, elég kemény. A halálesetek legalább 30 százalékát teszik ki az alkoholizmus egyértelmű áldozatai, de ott vannak a csernobili katasztrófa nukleáris szemete miatti rákosok is, na meg a dohányzás se pitli. Egyik egyetemi tanárt olvastam kifakadni, hogy az jó, hogy havonta kétszer kapnak fizetést, mert addigra már egy hete nagyjából éhezik. Normális adag húsra és zöldségre csak a fizetésnapon telik. Ehhez az is hozzájárul, hogy a Minisztérium viszi ki az összes húst Oroszországba, hogy hozzájussanak valamennyi valutához, az import meg fel se merült soha. Belorusz embereknek belorusz gazda adja a terméket, nem mindenféle idegen szemétláda és kész.
0,6% munkanélküliség
Lehet, hogy most sokaknak megtetszett Belorusszia, hiszen ott legalább halálra piálni magát olcsó az embernek (az átlagfizetésből 200+ üveg vodkára is futja), hát még ha elmondom az unortodox gazdaságpolitika legnagyobb büszkeségét: a 0,6% munkanélküliséget! Őrült jól hangzik, hiszen mindenkinek van melója.
Csakhogy, sajnos nem igaz. A valós munkanélküli rátát senki se tudja, viszont azt igen, hogy évente 150 000 belorusz menekül az országból. Az ok nagyon egyszerű, nincs munkája, nem lát maga előtt jövőképet. Ők tehát nem jelentkeznek be munkanélkülinek, így aztán nem rontják a statisztikát. Amúgy azért se jelentkeznek be munkanélkülinek, mert Lukasenka nem szereti a munkanélküliséget, szóval ha az ember szeretne munkát kapni, jobban teszi, ha nem munkanélküli. A munkanélküli segély amúgy se valami egetverő összeg: 2688 Ft / hó.
Meg lehet élni?
Megélnek. Azt olvastam, hogy úgy csinálják, hogy nyárra mindenki lemegy vidékre parasztkodni a dácsába (telekre). Ezzel megússzák a nyaralás költségét, másfelől alkonyattól pirkadatig a földeken bútyáznak. Most nem a falusiakról beszélek, akik gazdálkodásból akartak élni. Eleve, a belorusz emberek harmada a fővárosban él, Minszkben. Még vízfejűbb az ország, mint a miénk, másfelől az emberek 80%-a városban lakik. Szóval nem a falusiak gazdálkodnak, hanem az egyetemi tanártól és orvostól kezdve a metró kalauzig és utcaseprőig mindenki takarodik le nyáron földet művelni, ha nem akar télen éhezni.
Jellemzően krumplit, káposztát, uborkát és tököt termesztenek. Leginkább krumplit, az egy főre jutó krumplifogyasztás Belorussziában a legmagasabb. Sokan bogyókat és gombát gyűjtenek az erdőben, illetve almát és körtét szednek. Rengeteg befőttet tesznek el és lefagyasztják a cuccokat és letárolják télire. Nálunk nyugaton nagy divat az organikus kaja, amit az ember magának termeszt, hát ott ez a túlélés alapja. Ezen felül az játszik még, hogy mindent részletre vesznek, de tényleg mindent, még az iskolai egyenruhát is. Mindenkinek baromira nőnek az ilyen részletekből adódó fizetési kötelezettségei (igaz, nem zsidó, külföldi bankoknak, hanem helyi kereskedőknek), míg a fizetésük (értéke) csak csökken és csökken és csökken.
Ami a pecózást illeti, 1994 után még nem volt gond, mert Lukasenka jó fej volt, fillérekért odaadta az állami lakásokat a belorusz embereknek. Szóval sokaknak van saját lakása, a dolog csak most kezd gond lenni, hogy felnő egy új generáció, akiknek már nincs ingyen állami lakás. A rezsi is olcsó (kb. 7000 Ft / hó), mert az antikapitalista unortodoxia gondoskodik róla, hogy a belorusz emberek ne fizessenek piaci árat az ilyesmiért.
A nyugdíjak megőrizték az értéküket, mármint belorusz rubelben, de mert abból éhen halnának az öregek, a gyerekek segítik őket. Visznek nekik kaját a dácsából nyáron, meg adnak nekik kis pénzt, ha van munkájuk és tudnak adni. A másik trükk, hogy a fiatalok nem próbálják tovább fenntartani a külön háztartást, hanem visszaköltöznek a szüleikhez. Arra persze semmi esély nincsen az égadta világon, hogy aki most fiatal, a fizetéséből új lakást vehessen, és nincs olyan hülye nyugati bank, ami adna nekik hitelt.
Amúgy Minszk belvárosa tiszta nyugatinak néz ki, és tele van fasza nyugati autókkal és irtózatosan drága éttermekkel meg minden. Nem a gazdag nyugati turistákra alapozzák, hiszen olyanok ott alig vannak, hanem a helyi nagymenőkre. Mert azért olyanok is vannak természetesen és aki 1989 előtt élt Magyarországon, az jól tudja, hogy egy ilyen országban is vannak az egyenlőknél is egy kicsit még egyenlőbbek, mindenféle disznóképű, össze-vissza hazudozó kövér aparatcsik.